top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverLaura

🍭🍪🍫Trigger Food🍭🍪🍫

Bijgewerkt op: 6 jan. 2021
Kennelijk hebben we allemaal dingen, die we lekker vinden en waar we lastig mee kunnen stoppen als we eenmaal beginnen te eten. Maar hoe ga je daarmee om?! Afgelopen week vroeg ik in de Billen Bouwen voor Vrouwen Facebook groep wat jullie Trigger Food is. Geloof dat het de meeste reacties tot nu toe waren op een post in de groep! 😄

Kennelijk hebben we allemaal dingen, die we lekker vinden en waar we lastig mee kunnen stoppen als we eenmaal beginnen te eten. En eerlijk is eerlijk, de meesten onder jullie zouden wel wat willen afvallen en voor de anderen, voor je gezondheid is het ook niet heel handig om te over-eten van snaai. Of het nou zoet of hartig is.

Mocht je het gemist hebben, dat is dus een Trigger Food.

Maar hoe ga je daarmee om?!

Soms is het zo simpel als het niet in huis halen of het nooit meer te eten. Soms lukt dat niet vanwege de mensen met wie je in huis woont, collega’s of werk.

Aan de andere kant, als je het zo lekker vindt, wil je het jezelf dan voor altijd onthouden?

Nou, goed nieuws, want er is ook een andere manier!

Niet gezegd dat het makkelijk is, maar dit zijn de stappen:

1. Accepteer dat JIJ de controle hebt

Dat voelt misschien helemaal niet zo. "Als ik eenmaal 1 hap heb genomen, kan ik niet meer stoppen".

Hoewel het bot klinkt: niemand dwingt jou die eerste hap te nemen. Of alle happen daarna. In theorie is het gewoon eten, net als al het andere eten. Dat je reageerde op die post of dit leest, maakt dat je je aangesproken voelt en waarschijnlijk dat je er vanaf wil.

Dat is stap 1 in de controle terugnemen. Als je niet aan jezelf wil toegeven dat jij de controle hebt en niet dat stuk eten, wordt het erg lastig om eraan te werken.

Eet je vanuit een emotie? Wat ik (ai, hier komen de haters) een excuus vind; hier geldt hetzelfde. Als jullie willen kan ik hier binnenkort een post over maken.

JIJ hebt de controle!

2. Doorbreek het patroon

Je hebt zeer waarschijnlijk een gewoonte voor jezelf gecreëerd. Netflix betekent Ben & Jerry’s? Zakje chips? Achter de laptop met een schaaltje M&M’s? Autorijden snoep halen bij de benzine pomp? Lang in de trein met een zakje drop? Een kop koffie of thee komt met een koekje (of 10)?

Dit is eigenlijk heel normaal gedrag. Maar om ervan af te komen, moet je iets anders gaan DOEN.

Je kan echt ooit wel weer die lekkere dingen eten, maar voor nu: geef het weg, gooi het weg (ja dat kan gewoon echt!)

Lukt dat niet omdat je huisgenoten dan gek worden? Probeer ze allereerst eens uit te leggen waarom je dit wil. Ze vinden vast ook wel iets anders lekker wat niet hetzelfde effect op jou heeft.

Werkt dat niet?

Zoek afleiding. Ga iets anders doen, een rondje lopen, Facebooken, je tanden poetsen opruimen of zelfs gewoon letterlijk ergens anders zitten. Bv andere plek tijdens het series kijken of achter je laptop zitten.

3. Herintroduceer je trigger op een veilige manier

Is het gelukt om een tijdje van je Trigger af te blijven? Herintroduceer de Trigger dan op een veilige manier. Kun je niet stoppen met ijs eten als je het in huis hebt. Ga eens een ijsje halen bij de ijswinkel. Kleine kans dat je na een bakje ijs terugloopt om nog 16 bolletjes te halen! Vreet je een grote zak M&M’s of chips in een keer leeg. Probeer een klein verpakking!

Veilig betekent niet, na een kutdag op je werk thuis komen, wanneer er niets in huis is (sowieso niet handig ;-) ) om dan die bak ijs die nog op de bodem van de vriezer te pakken, die zak chips (inmiddels bijna over datum natuurlijk ;-) ) uit de voorraadkast te trekken of te stoppen bij de benzinepomp.

Jij bent in controle over wanneer je je Trigger weer introduceert in je leven!

4. Bouw op tot een voor jou realistisch niveau

En nee dat betekent niet dat als die ene keer ijs halen of dat kleine zakje chips goed gegaan zijn, dat je het weer aankan grotere porties in huis te halen. Probeer dit over langere tijd een flink aantal keren. Gaat dat goed? Nog steeds geen reden grootverpakkingen in huis te halen. Koop hele kleine verpakking. Denk portiecontrole!

Zo zien de stappen eruit:

  1. Jouw Trigger eten, in gezelschap, buiten huis

  2. Jouw Trigger eten, alleen, buiten huis

  3. Jouw trigger eten, in gezelschap en thuis, maar in kleinverpakking zodat er niets over blijft

  4. Jouw trigger eten, alleen en thuis, maar in kleinverpakking zodat er niets over blijft

  5. Jouw trigger eten, alleen en thuis, zelfs wanneer er iets over blijft

Samengevat?

Jij bent in controle over wat je eet, niet andersom.

Stap 1 is om dat toe te geven aan jezelf. Wil je er echt vanaf, dan kun je dat!

Hierboven lees je stap voor stap hoe je dit aan kunt pakken.

Ervaring hiermee of ga je het proberen?

Laat een reactie achter onder deze post.

Heb je hulp nodig bij afvallen of het aanpakken van je eetgewoontes? Neem contact met me op via laura@eatandtrain.nl of via de contact optie op de website.

*Post geïnspireerd op verschillende boeken en artikelen van Georgie Fear, sport diëtist en auteur.

92 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page